Stort test: Betting via din iPhone?

Ikväll tänkte jag skriva om något annat än matchanalyser – nämligen kombinationen iPhone och sportsbetting! iPhone-hysterin är ett faktum. Jag har alltid varit den som hållit mig borta från allt som har med Apple att göra, vägrat använda en Mac, skippat iPod-eran och rentav garvat åt alla “i-freaks” som ständigt bara blir fler och fler…

iPhone 3GS som vi använt oss av i testet…fram tills nu. För ett tag sedan beställde jag en iPhone 3GS när jag förnyade mitt abonnemang. Det tog en hel månad (!) att få hem mobilen – men det tog bara 10 minuter att bli beroende utav den :) Jag ljuger inte när jag säger att jag för en gångs skull är riktigt riktigt nöjd med min lur, trots  att jag haft kanske 12 olika lurar genom åren. Anledningen är framförallt det enkla och snabba surfandet på nätet. För första gången känner jag att man lätt skulle klara sig utan en dator (utan att få abstinens dvs.) med endast en iPhone och WiFi – åtminstone några dagar…

Så vad surfar man på via en mobil, tänker ni? Jo – allt! Äntligen kan jag läsa Sportbladet utan att mobilen kvävs av all reklam, skriva blogginlägg på flygplatsen – och äntligen har jag möjlighet att sätta ett livespel på landslaget i den 65:e minuten mitt i allt kaos på läktarn! För vad är livespel om man inte kan spela det “Live” medan man ser matchen på plats? Hur många av er har inte någon gång suttit på ett tåg och önskat att ni kunnat lägga en 1:a på den där matchen i sista stund när polaren ringer och skriker att oddsen skjuter i höjden? Självklart har man då inte datorn framför sig heller… 2 timmar senare kommer man hem och inser att man precis gått miste om en extra halv månadslön…aj då! Det kanske är man önskar man att man ägde en riktig mobil som klarar en sådan enkel uppgift?

Detta inlägg kommer därför att handla om – precis som rubriken säger – ett test på hur bra det funkar att betta på sport med en iPhone. Det vi egentligen tänker “testa” – om man nu ser detta som en recension – är de olika spelbolagens mobila funktionalitet, hur bra de går att surfa runt på samt använda med den senaste iPhone generationen 3GS. Visst hade vi kunnat använda oss utav en enklare mobil för testet, men varför nöja sig med det sämre? Dessutom är det som sagt inte själva mobilen i sig vi testar utan mer spelbolagens stöd för mobil betting – och då väljer vi självklart en lur som inte riskerar att bli flaskhalsen ur något perspektiv.

Sportsbetting på nätet har, precis som mobiltelefonerna, utvecklats en hel del under de senaste åren med allt från snyggare och bättre hemsidor till massor av livebetting och live streaming. Men framförallt mängden av spelbolag har drastiskt ökat. De flesta bolagen är sig lika, men ur ett användarperspektiv skiljer de sig åt en hel del – vilket kan ses både som positivt liksom negativt. En del bolag verkar dock ha stirrat sig blinda på bättre (eller i själva verket sämre) oddssättning än på exempelvis webbsajtens layout och användarvänlighet.Mobil version av nordicbet.com

Att flera bolag fortfarande inte ens gått över till något som åtminstone liknar Web 2.0 standard är nästan skrattretande. Sajtens snabbhet samt lätta navigering är A och O när det gäller att hitta sina spel och framförallt spela Live. Sedan har vi det här med en enkel “spel-sökfunktion” som vissa fortfarande efter 5 år inte lyckats klämma in i gränssnittet…

Något som börjar bli måttligt populärt hos de större bolagen är små mobil-versioner av hemsidan. Helt underbart praktiska ting med enkla menyer, snabba överblickar och möjlighet till livespel! Här slipper vi all reklam, de jobbiga flash-animationerna och onödig info. Logga in, leta upp spelet och betta på – precis som det ska vara. Tråkigt nog är mobil-hemsidor fortfarande något nytt och outforskat hos de mindre bolagen vilket betyder att originalhemsidan alltsomoftast måste användas i luren – dvs. om det nu ens är möjligt…

För att ge testet rättvisa åt alla spelbolagen har vi valt att främst fokusera oss på 4 avgörande faktorer:

- Snabbhet, dvs hur snabbt sidorna laddas
- Användarvänlighet, alltså själva navigeringen och sökningen
- Funktionaliteten, hur bra det funkar att lägga spel på en mobil
- Gränssnittets layout, design och “känsla”

Vi valde att utföra testet på 10 av de mest populära spelbolagen på nätet: Nordicbet, bet365, Expekt, Unibet, Betfair, Betway, , Ladbrokes, BWin och Svenska Spel . Genom att ta hänsyn till ovanstående faktorer så bildar vi oss en egen uppfattning och sätter därutefter ett helhetsbetyg på varje spelbolags plattform – från noll till fem, eller rättare sagt från till .

Vi har ingen som helst anledning att favorisera något av bolagen men framställer självklart ett eller eventuellt fler som “bäst” om vi anser att dessa givit oss det bästa intrycket och fungerat precis såsom förväntat. Testen redovisas var och ett för sig per spelbolag och vi avslutar med en sammanfattning av vårt helheltsintryck.Spelbolaget bet365 har som känt en relativt användarvänlig hemsida med logiska listor över spel & odds. Sidan använder Flash främst för Livescore vilket medför att odds-sökningen i övrigt både går smidigt och utan långa laddningstider. Man har uppenbarligen också koncentrerat sig på att inte överdosera med bilder/animationer för att få bättre kompatibilitet, inte minst när det gäller mobil användning.

Bet365 hemsida i iPhoneHemsidan: Den ordinarie hemsidan laddar som väntat mycket snabbt i vår iPhone, inloggningen fungerar alldeles utmärkt och det är mycket enkelt att navigera genom att zooma in/ut samt klicka sig in på oddslistor. Inga grafiska fel eller buggar påträffas förutom en flash-varning på förstasidan. Inlägg av spel går precis lika smidigt som på datorn och vi registrerar ett spel utan några som helst problem. Tabeller och statistik fås fram i popup-fönster vilket är både smidigt och praktiskt. Något vi dock saknar är sökfunktionen vilket hade förenklat vår sökning på “Fiorentina vs Liverpool” avsevärt,  men listan “Tisdagens program” gav oss snabbt det vi var ute efter. Livespel går däremot inte då det kräver en nyare version av Flash än vad som finns tillgängligt till iPhone.

Bet365 mobila version i iPhoneMobila versionen: Förutom den ordinarie hemsidan har bet365 även en mobilversion (http://mobile.Bet365.com) som tyvärr är en besvikelse. Sidan är troligen anpassad för så många mobiltelefoner som möjligt vilket gör att den endast täcker halva iPhone’s skärm på bredden. Navigeringen känns lite gammeldags och ännu mindre dynamiskt med sitt HTML-utseende – lite mer som en WAP-sida. Trots det laddar sidorna snabbt och registrering av nytt spel går smärtfritt. Livespel fungerar här också alldeles utmärkt vilket är ett stort plus – dessvärre hittar vi fortfarande ingen sökfunktion för spel. Bläddring i listor får man helt enkelt leva med.

Något som känns lite udda är att man inte loggar in på mobilversionen med sitt vanliga lösenord utan med sin personliga fyrsiffriga pinkod som alla kunder får vid registrering. Personligen kunde jag min utantill – men frågan är om alla har den i minnet alla gånger?

Sammanfattning: Sammanfattat är bet365:s hemsida och mobilversion helt klart godkänd. Hade gränssnittet på mobilversionen varit mer anpassat, lutat lite mer åt 2000-talet samt fått en sökfunktion hade betyget varit mycket bättre. Vi är trots allt nöjda och ger bolaget betyg 3 av 5!

Slutbetyg: (3 av 5)


Expekts hemsida har några år på nacken, är byggt i iframes och här pratar vi verkligen HTML 1.0 standard a´la 1998. Å andra sidan ser vi inga störande Flash-varningar heller då sajten knappt använder det – helt klart positivt. Något som i förväg kanske utmärker Expekt till en av förlorarna är dess undermåliga sökning på spel och jobbiga listor. Att söka på fotbollsmatcher en fullspäckad lördag med stort utbud kan bli rena mardrömmen när listorna bli milslånga!  expekts hemsida i iPhone

Hemsidan: Expekts “riktiga” hemsida är som väntat ingen match för iPhone då den enkla designen och väldigt få bilderna gör att sidan laddar blixtsnabbt. Att registrera spel gick bra trots att vi ibland fick klicka på odds-siffrorna flera gånger innan de registrerades i kupongen. Odds-länkarna kändes också aningen mindre så mer zoom fick användas – litet minus där. Något irriterande är dessutom den återkommande kryss-rutan om att få resultatet mailat till sin epost – att behöva klicka bort den varje gång blev lite tjatigt till slut. Av någon konstig anledning lyckades jag bli utloggad ett par gånger mitt under spelsökningen i mobilen. Möjligen var jag för snabb med klickandet men visst är det irriterande att behöva logga in 3ggr på 10 minuter! Livespel gick däremot helt utan problem och här ser vi styrkan i att skippa Flash!

Mobila versionen: Finns det en sådan? Vad vi läst och hittat på Expekts egna sida här så ska både en WAP-version (wap.expekt.com) samt mobil HTML-version (mobile.expekt.com) finnas tillgänglig för alla sorters mobiltelefoner som klarar HTML-filer. Vi försökte förutom med vår iPhone även med en Nokia N95 (S60) utan resultat – sidan finns helt enkelt inte. Efter upprepade försök i 2 dagar gav vi upp! Skärpning Expekt!

Sammanfattning: Expekts hemsida är snabb vilken är dess styrka. Fungerande liveodds/livespel på ordinarie huvudsidan i mobilen är en fördel men sidans användarvänlighet lämnar mycket kvar att önska. Det som är jobbigt vid datorn känns nu ännu jobbigare i en mobil. Avsaknad av mobil version (möjligen temporärt fel) är däremot ett stort minus som ger Expekt endast betyget 2 av 5. Vi reserverar oss för ändring ifall vi får liv i mobil-versionen framöver :)

Slutbetyg: (2 av 5)


Unibet har förmodligen ett utav de bäst utformade spelsidorna – möjligen den mest logiska och smidiga. Här stoltserar sökfunktionen med sin närvaro och sökningen ger blixtsnabba resultat – perfekt för enkel navigering med mobilen! Bra kategoriserade spel och stilren design ger känslan av ett cleant Web 2.0 gränssnitt.

unibet hemsida i iPhoneHemsidan: Förstasidan är fylld utav Flash-content som gör att intro-bilderna aldrig visas i mobilen. Navigerar man sig vidare till “Sportsbook”-delen så funkar däremot allt klockrent och listorna visas utan några grafiska fel. Sidladdningen kunde dock ha varit bättre men jag antar att webbsidans uppbyggnad med massa små bakgrundsbilder sölar ner laddningarna en aning. Dock inget man stör sig på i längden. Livespel är dock inte möjligt pga av Flash-krav åter igen.

Inloggning samt inlägg av spel går däremot mycket bra precis som visning av statistiktabeller och spelhistorik. Ett stort plus för sökfunktionen igen samt den lättnavigerande menyerna. Att surfa på Unibet med iPhone känns helt rätt!

unibet mobilversion i iPhoneMobila versionen: Som om inte den vanliga hemsidan vore nog så har Unibet ett av de bästa mobil-versionerna av sin sajt (mobile.unibet.com)! iPhone-versionen känns mer som ett gediget program än en hemsida med dess stilfulla knappar, snabba laddning och dynamiska gränssnitt. Här slidar sidorna åt vänster likt andra iPhone applikationer, knapparna reagerar direkt vid minsta touch och sökning bland listorna är helt enkelt så bra det bara kan bli!

Själva sökfunktionen (som ordinarie hemsida får stort plus för) lyser däremot med sin frånvaro i mobilversionen, men matchlistornas perfekta upplägg gör att man snabbt hittar det man söker. Inloggning och inlägg av spel är löjligt lätt här! En egen meny för Statistik med ligatabeller är inte helt fel heller, precis som Livescore-möjligheten. Kortfattat är mobila versionen minst lika bra som själva huvudhemsidan och även om ordinarie hemsida är lättnavigerad så finns det ingen som helst anledning att välja den före mobilversionen. Snabbt, logiskt, lättnavigerat och snyggt – kan man få det att bli bättre än såhär?

Sammanfattning: Jag nämnde det nyss och jag kan nämna det igen: en fullständigt klockren plattform! Snabb & snygg sida, lätt att navigera och förstå samt en grym sökfunktion kan bara resultera i 5 av 5 poäng!

Slutbetyg: (5 av 5)Nordicbet har precis som Unibet satsat på en väldigt smidig plattform med överskådliga menyer & listor samt snabb navigering. Sök-rutan (som jag faktiskt helt och hållet missat tidigare) gör sitt jobb utomordentligt bra där man alltid hittar spelen man söker efter.  Det man nästan förundras över är hur snabbt sidorna laddas trots en hel del grafik likt Unibets sida som är aningen slöare. Odds-delen är clean med en helsida fylld utav sportkategorier fördelade i länder och när man väl minns placeringen på favoritligorna blir manövreringen väldigt effektiv.

nordicbets hemsida i iPhoneHemsidan: Förstasidan påminner ännu en gång om Unibet och består mestadels utav Flash-content vilket inte funkar så bra på min iPhone men så fort man klickar sig vidare till “Odds” så blir allt både snyggare och snabbare. Ett tips är att bokmärka Odds-sidan i mobilen för att skippa det extra klicket in i oddslistorna. Navigeringen är så bra den bara kan bli och att scrolla runt bland tabellerna är rena fröjden på en iPhone.

Inloggningen går blixtsnabbt och när jag väljer att lägga ett spel så skapas kupongen dynamiskt i högermenyn precis som på de flesta spelbolagen. Inga fördröjningar här och odds-textlänkarna känns lätta att pricka med fingret på skärmen till skillnad från Expekt som var aningen krångligare. Livebet på ordinarie hemsidan fungerar däremot inte då en nyare Flash-version används som inte är tillgänglig för iPhone – tyvärr verkar det vara ett vanligt fenomen och vi får helt enkelt leva med detta tills vidare. Sidladdningen är som tidigare nämnt överraskande snabb i mobilen, och i övrigt hittar jag inget som helst att klaga på. Enkelt och smidigt är nyckelorden, kanske inte riktigt lika snyggt som Unibets hemsida men desto snabbare!

nordicbets mobilversion för iPhoneMobila versionen: Om vi nu ska tala om något snyggt så tar ändå Nordicbets iPhone-version (mobile.nordicbet.com) priset – ganska så överlägset dessutom!  Vid en första anblick kändes Nordicbets plattform helt och hållet som någon applikation man i vanliga fall får lägga en 50-lapp på via iTunes :) Här hittar vi ett bokstavligen helt sjukt snyggt, grymt snabbt och nästintill löjligt lättnavigerat system som inger en äkta iPhone-känsla! Att laddningstiderna aldrig ens känns av är definitivt inget minus heller!

Sök-funktionen på den mobila hemsidan fattas precis som hos unibet, men å andra sidan behövs den knappt när kategoriseringen fungerar så bra och sidorna laddar såpass snabbt. Livescore och Livbet fungerar precis som det ska, inloggningen likaså och att sätta spel är rena fröjden med denna lilla applikation.  Det är sådana plattformer som verkligen visar iPhones styrka och det är sådana plattformer som ger en sån där farlig “Ska bara lägga ett spel till”-känsla :) Möjligen är jag lite av ett i-freak efter några veckors användande, men efter att ha testat en mängd olika applikationer till luren så är Nordicbets mobil-hemsida ett av de roligaste att pilla med! Statistik-delen som visar ligatabeller använder jag faktiskt numera flitigt när jag exempelvis sitter uttråkad på jobbet – trots att datorn står mitt framför en.

Nordicbet har för övrigt tagit fram nerladdningsbara applikationer till en mängd olika mobiltelefoner, men då jag endast utförde testet på en iPhone så behövdes därmed ingen nedladdad applikation.

Sammanfattning: Nordicbet har märkbart satsat hårt på att utveckla ett gränssnitt som inte lämnar mycket kvar att önska. Både ordinarie hemsidan precis såsom iPhone-versionen är lätta att komma in i och lätta att använda. Unibet har möjligen ett litet övertag på sin ordinarie hemsida när det gäller design, men ska man se det från mobila perspektivet så har Nordicbet gått steget längre och erbjuder en sajt som både är snygg, lätthanterlig och oerhört snabb inte bara på en dator! Kan inte annat än ge 5 av 5 möjliga poäng!

Slutbetyg: (5 av 5)
Betfairs huvudhemsida har en lite annorlunda struktur som många kanske inte riktigt känner sig hemma vid till en början, speciellt med tanke på att sajten både är en bettingsida samt odds-marknad. Personligen minns jag att det tog ett litet tag för mig att vänja mig med uppbyggnaden men efter ett par dagars klickande blev allt mycket enklare. Menyerna är snygga och spellistorna lätthanterliga även om de inte är de mest logiska i testet. Flash-integrationen är så gott som endast befintlig på förstasidan vilket kan ses som ett plus då det ger bättre stöd för den mobila användningen!

Hemsidan: När jag knappar mig in på Betfair.com via min iPhone får jag dock ett ganska tråkigt besked: Endast mobil-versionen av hemsidan är tillgänglig, åtminstone om man använder sig av iPhone. Jag skickas automatiskt till iphone.betfair.com vilken inte ens ger mig chansen att få testa deras ordinarie sajt i luren. Visst finns det säkert någon “bakdörr” för att lyckas komma runt detta, men tiden räckte inte riktigt till för att utforska detta inför testet.

En anledning till varför Betfair valt att göra så kan visserligen vara huvudsajtens metod att ladda sidorna. Här kryllar det av AJAX (alltså ett visst javascript) som dynamiskt laddar det mesta du klickar på. Många mobiltelefoner har ännu svårt för webbsajter med massor av javascript, men å andra sidan bör senaste generationens iPhone absolut inte ha problem med det och därmed känns det nästan oförskämt att hindra användarna från att använda den “riktiga” sajten!

betfair mobilversion på en iPhoneMobila versionen: Den mobilanpassade hemsidan hos Betfair är trots allt mycket bra! Den känns inte lika stilren som varken Unibets eller Nordicbets mobilversioner – men å andra sidan är det användarvänligheten som väger tyngre än den kosmetiska biten. Sajten har fint rullande menyer och snygg integration med iPhone-gränssnittet. Navigeringen är relativt snabb och logiskt uppbyggd trots att en ren sökfunktion fattas (som annars finns på ordinarie hemsida). Något jag heller inte lyckades hitta var Livebetting, vilket kan tyckas låta lite konstigt. Spelsättning fungerar i övrigt smidigt och snabbt.

Betfairs mobilsajt är utan tvekan mer “avancerat” än konkurrenternas då både odds-marknaden och hederlig sportsbetting kan administreras. Jag är själv inte alls insatt i det här med “back and lay”-odds samt själva odds-marknaden i sig, men jag kan tänka mig att verktyget säkerligen uppskattas av de mer inbitna. En sak jag definitivt inte gillar är att man på Betfairs mobilsida inte får surfa runt och se oddsen förrän man loggat in. Lite dumt då man ibland gärna bara vill kontrollera ett odds i farten. Har du inget konto så har du inget där att göra – med andra ord… För de som har bråttom finns dock möjligheten att registrera nytt konto direkt i mobilen.

Sammanfattning: Betfair har lyckats bra med sin mobilversion, precis som med ordinarie huvudsida. Trots att jag saknade möjligheten att surfa på huvudhemsidan med min iPhone så vägde mobilversionen upp en hel del då den fungerar riktigt bra. Bör anmärkas att testet endast utfördes på en iPhone som automatiskt laddar dess version av sajten. Betfair erbjuder dock sin hemsida för andra mobiltelefoner och har enligt de själva stöd för hundratals modeller. På det stora hela inte mycket att klaga på och 4 av 5 poäng är Betfair väl värda!

Slutbetyg: (4 av 5)


Betway är en av mina favoriter när det handlar om hemsidans välgjorda struktur i sin helhet och den mycket lätta navigeringen. Den vänstra menyn med dropdown-listor är också ytterst effektiv genom att sortera de populäraste spelen högst upp. På så vis slipper man klicka runt en massa vid sökning  på specifika spel. I mobilt sammanhang kan detta endast ses som ett stort plus!

betways hemsida i min iPhoneHemsidan: Betway har uppenbarligen jobbat på att inte överdosera med massa bilder och flash-content på sin webbplats. Bortsett från förstasidan med översiktlig flash-banner så består sajtens Odds-del av snygga och enkla tabeller som på något sätt påminner lite om våra egna här på BettingBloggen :) . Något jag faktiskt gillar är att flash-bannern på förstasidan inte ens genererar någon varning i luren, utan helt enkelt skippas då iPhone inte klarar den senaste Flash-versionen som bannern kräver, smart!

Min iPhone hade definitivt inga problem med att läsa in sidan på någon enstaka sekund och menyvalen samt drop-down listorna fungerar ytterst bra med sitt skrollande javascript-gränssnitt. Navigeringen är i världsklass, extremt snabb för att vara den “originella” hemsidan och fungerar precis lika bra som på datorn om man är van att skrolla runt i mobilen! En ordentlig sökfunktion saknas visserligen här, men personligen tänkte jag aldrig på det då den inte ens behövdes tack vare de logiska menyerna.

Att logga in, söka i statistik-tabeller samt lägga spel går som en fröjd där kupongen laddas i en fin dhtml-popup som varken stör eller buggar. I stort sett finns det inget att klaga på bortsett från att Livebetting inte är möjligt i mobilen – ännu en gång på grund av Flash – då sidan helt enkelt visar blankt.

Mobila versionen: Efter timmar av letande och efterforskning kom vi fram till att det inte finns någon mobil-version av Betways hemsida. Varken någon nerladdningsbar, WAP, HTML eller för iPhone. Lite synd måste jag säga då jag hade förväntat mig lite mer av betway med tanke på att deras huvudsida är så pass välgjord!

I och med att den ordinarie huvudsidan fungerar så bra så är behovet av en mobilsida visserligen liten, speciellt om man använder sig av en iPhone eller annan bra smartphone. Trots det saknar vi möjligheten till Livebetting på grund av detta vilket sänker helhetsintrycket en aning. Mobil betting handlar tyvärr mycket om Live-spel och där har Betway fortfarande en del att jobba på!

Sammanfattning: Betway har lyckats riktigt bra med stödet för mobilt surfande på sin hemsida. Bettingen går snabbt, smidigt och navigeringen kan knappats bli mycket enklare. Har du en ny mobil med bra HTML & javascript stöd kan du utan problem använda den för att lägga dina spel i farten på betway. Faktum kvarstår dock att en mobil-version saknas, vilket tyvärr tvingar oss att sänka betyget från 4 till 3,  av totalt 5 poäng.

Slutbetyg: (3 av 5)
När det gäller odds så är ofta väldigt attraktiva vilket lockar en hel del spelare. Pratar vi däremot om själva hemsidan och dess gränssnitt så kan vi sammanfatta det som “en stor besvikelse”. Ännu värre blir det om man försöker sig på att använda via mobilen, och då syftar jag givetvis på senaste generationens iPhone. Ush vilken dålig upplevelse och ush så synd med tanke på att spelbolaget utan tvekan är ett av de bättre på marknaden!

betssons hemsida i iPhoneHemsidan: Använder vi oss utav en dator funkar allt galant, trots att sidan är segast i testet även om vi inte riktigt förstår varför. Vill man däremot ladda hemsidan i en iPhone så ska man vara beredd på att ha tålamod. Först och främst möts man av en mycket irriterande DHTML-popup som skriker om Flash uppdatering och som är jobbig att klicka bort i mobilen. Därefter blir förstasidan tillgänglig och även den innehåller till största del Flash-material som inte vill laddas, vilket gör den till fullständigt obrukbar.

Konstigt nog laddas heller inte huvudmenyn (som även den är i Flash av någon konstig anledning), och att klicka sig vidare till Odds-sidan är bara att glömma. Här får man istället leta på förstasidan efter rutan “Populära spel” och sedan klicka på någon av matcherna för att ens komma till Odds-utbudet. Ibland lyckas man och ibland står det till slut bara “Laddar…”. När man väl lyckats komma in möts man av massa grafiska buggar, odds-länkar felplacerade och ännu mer irritation. Efter en stunds pillande lyckades jag till slut lägga ett spel efter 3 inloggningsförsök.

Nä, det är inte alls vad jag hade förväntat mig, men å andra sidan hade jag det på känn då hemsidan påminner lite om Svenska Spel med sina slöa menyer som ibland inte reagerar, samt sajtens smärre “missbruk” av AJAX & Flash. Kort och gott – undvik att surfa hit med din mobil!

betsson mobilanpassad version i iPhoneMobila versionen: Som tur var erbjuder en mobil-version av sin hemsida till massvis av olika telefonmodeller. Aningen laddar man ner programvaran via deras hemsida eller så besöker man https://wap.sportsbook.betsson.mobi/sv direkt. Här hittar vi äntligen ett ett gränssnitt som faktiskt fungerar riktigt bra till och med! Snabba sidladdningar, enkla menyer och alla val såsom Livescore och matchsök fungerar mycket väl. Inloggning går snabbt och registrering av spel går galant med några enstaka klick!

Jag saknar lite den här iPhone-känslan över plattformen (som man hittar hos unibet & Nordicbet) då den bygger på vanlig HTML utan några vidare effekter, men trots den lite “äldre” utseendet så gör hemsidan sitt jobb riktigt bra och lämnar inte så värst mycket att önska. Hur man än ser på det så är navigeringen och användarvänligheten faktorerna som spelar in mest då vi trots allt testar mjukvara för mobil betting och inte något mobilspel ;)

Sammanfattning: s mobilanpassade sajt räddar helhetsintrycket en hel del och eftersom den fungerar så pass bra så finns det heller ingen större anledning att använda ordinarie hemsidan. Alla funktioner som vi förväntar oss av en bookie finns där, och även om den kosmetiska biten hade kunnat förbättras så tycker jag inte att det ska väga in i detta så värst i betygssättningen. får 4 av 5 i betyg, mycket tack vare den välfungerande mobilsajten som utan tvekan fyller sitt syfte!

Slutbetyg: (4 av 5)
Ladbrokes har en mycket överskådlig webbplats som fungerar både snabbt och smärtfritt både i mobilen och på datorn. Den vänstra menyn med odds-listor är lagom dynamisk och enkel att navigera med. Vissa element kan tyckas vara lite out-of-date, framförallt spelsökningen, men övergripligt är sajten i topp ur det användarvänliga perspektivet.

ladbrokes hemsida i iPhoneHemsidan: Ja knappar in Ladbrokes.com i min iPhone och blir glatt överraskad över hur pass snabbt allt dyker upp på skärmen. Menyer, oddslistan och all content laddar utan några bekymmer medan någon enstaka Flash-banner helt enkelt skippas. Härligt att slippa varningar denna gång! Efter en stunds klickande fram och tillbaka inser jag att denna hemsida är helt klart bland de mest mobil-vänliga, trots sina “iframes” som är lite bakåt i tiden.

Jag hittar direkt det jag söker efter genom att välja liga och match i den vänstra menyn och spelsättningen fungerar perfekt bortsett från en lite onödig detalj: kupongen laddar i ett nytt fönster vilket kan tyckas vara onödigt och annars inte sker på en dator. Livescore, eller Livebet som det egentligen är fungerar också alldeles utmärkt då man som tur var skippat Flash till detta!

Själva sökfunktionen är lite skum då ett nytt fönster öppnas för sökning och ytterligare ett för sökresultatet. Visst funkar det men varför han man krånglat till detta i onödan? Hursomhelst en mycket mobil-vänlig sajt som fyller alla krav för enkel och smidig betting!

ladbrokes mobilsida i iPhoneMobila versionen: Ladbrokes har även en mobil version (mobile.ladbrokes.com) som påminner en hel del om s lösning. Enkel HTML standard med enkla menyer som ger helt OK navigeringsmöjligheter. Livebet såsom vanlig betting fungerar som det ska och de simpla menyerna fyller sin funktion även om jag hellre hade velat se större text-länkar då sidan ej går att zooma i min iPhone. Det kan bli lite krångligt att “pricka” rätt alternativ vissa gånger då länkarna ligger tätt, men det handlar nog mest om en vanesak.

Ännu en gång saknar man ett lite sjystare och mer iPhone-anpassat gränssnitt för att få större smidighet vid sökning, men precis som i fallet med betsson så har man valt att lägga tyngden på funktionalitet istället för design utan risk för kompromisser. Sökfunktionen lyser tyvärr ännu en gång med sin frånvaro, men behövs nog inte sålänge man inte letar efter mer udda spel som kan ligga långt nere i listorna. På det stora hela en helt klart välgjord hemsida som inte är perfekt men lever upp till förväntningarna!

Sammanfattning: Ladbrokes har onekligen satsat på en bra webbplats både när det gäller navigering, enkelhet och design. Mobilversionen kan nästan tyckas vara onödig på en iPhone då allt och lite till går att göra på ordinarie hemsidan, men för ägare av övriga  mobiltelefoner kan en mobilsajt behövas – och det finns en drös med nerladdningsbara mobilversioner på Ladbrokes hemsida! Jag känner inte riktigt att jag kan ge Ladbrokes en 5:a då jag saknar den här wow-effekten i både smidighet och design, men som betting-applikation i en mobil är den mycket mer än bara bra och förtjänar utan tvekan 4 av 5 poäng!

Slutbetyg: (4 av 5)
BWins hemsida skiljer sig en aning från många konkurrenters där man faktiskt satsat en del på designen och gjort sidan lite “roligare”. Om detta är ett plus eller minus lämnar jag upp till var och en, men personligen tycker jag att den svarta looken inger estetiskt sett en skön känsla när man surfar runt bland oddsen och lägger sina spel. Funktionaliteten är heller inget fel på även om vissa menyer tar tid på sig att ladda.

Något jag också gillar (som vanligt) är den sökfunktion som jag flitigt använder även om den inte alltid behövs. Vissa gånger kan sökresultaten bli lite irrelevanta, men oftast hittar man blixtsnabbt det man söker. Tyvärr använder man sig av Flash för Livebets vilket kan försvåra (eller rättare sagt förhindra) funktionaliteten med mobiltelefoner.

Hemsidan: Tyvärr – får man då säga – så skickar BWin min iPhone automatiskt in på deras mobil-sajt, vare sig jag vill det eller ej. Mycket synd, då jag gärna hade velat testa Bwins goda funktionalitet på min lur. Precis som jag nämnt tidigare så finns det säkert någon tweak för att komma runt detta, men vi väljer att avstå researchen pga tidsbrist. Jag antar att det mesta av innehållet skulle fungerat ypperligt på just en iPhone, och jag är inte säker på om andra mobiltelefoner kan nå den riktiga sajten, men det borde finnas en  bra anledning till varför Bwin valt att automatiskt ladda mobilversionen. Troligtvis på grund av mängden Flash och andra script, eller rentav ur säkerhetssynpunkt. Hursomhelst får vi skippa det testet och prova mobilversionen istället!

bwin mobilversion i iPhoneMobila versionen: När man landar på Bwins mobilsajt (wap.bwin.com) känner man direkt igen sig. Samma ikoner, samma design och en lite annorlunda känsla i navigeringen än vad man är van vid. Gränssnittet är mycket enkelt då det faktiskt är en WAP-sida vilket kan tyckas vara lite “out of date”, men den gör sitt jobb överraskande bra ändå! Bwin vinner ett stort plus tack vare den inbyggda sök-funktionen som snabbt hittar de önskade matcherna/spelen. Inloggningen går snabbt och att lägga en kupong precis lika smidigt som på de flesta sajterna vi testat.

Nåt som stör mig en aning är att jag aldrig riktigt vet om jag klickat på en länk eller ej, då highlight:en syns mycket svagt. Ibland klickar man flera gånger bara för att försäkra sig om att man inte väntar förgäves…

Möjligheten att spela Live finns givetvis på mobilsajten även om den ibland kan kännas lite simpel och långsam. Att lägga ett livespel kunde ta uppemot 25-30 sekunder – förmodligen en inbyggd säkerhets-fördröjning som på de flesta andra bolag, men att behöva vänta 30 sekunder är kanske lite väl hårt? Jag reserverar mig dock för risken att det KAN ha handlat om trög förbindelse just under test-tillfället…

Sammanfattning: Trots det faktum att BWin valt att inte göra sin huvudsida tällgänglig via iPhone så gör mobilversionen helt rätt ifrån sig. Gränssnittet är inget utöver det vanliga och designen samt navigationen kunde möjligen ha gjorts bättre. Hursomhelst är det lätt att söka på spel och skapa kuponger vilket egentligen är det viktigaste med plattformen. Jag skulle gärna ha satt minst en 4:a i slutbetyg men då jag envisas med att man egentligen bör ha alternativet att kunna använda den ordinarie hemsidan så får BWin bara 3 av 5 möjliga poäng från mig. Mm man dessutom jämför BWin med Betfair som också saknar samma funktion så tycker jag att Betfairs mobilsajt är klart mycket vassare!

Slutbetyg: (3 av 5)Jag antar att alla har väl – åtminstone någon gång – svurit åt Svenska Spel s hemsida sedan de byggde om den för något år sedan. Även fast jag erkänner att jag gillar att lägga en Topptips-rad lite då och då så använder jag numer sajten så sällan jag bara kan – inte för pga de låga oddsen som de flesta klagar på – utan mest pga det bedrövligt slöa gränssnittet, värdelösa animationerna och “felen” som uppstår när man minst behöver det.

Hemsidan: Största boven i dramat är ännu en gång Adobe Flash. Här har något geni bestämt sig för att skapa en webbplats helt i Flash… Det man däremot aldrig tänkte på var att snabbhet och användarvänlighet kanske trots allt är viktigare än utseendet hos ett spelbolag? Visst är det vackert med alla dessa knappar som blinkar och rullar fram och tillbaka, men det känns lite missbrukat i detta sammanhang.

- “Men”,  tänker de flesta, Svenska Spel har ju en mobil version av sin webbplats …eller?

iPhone och svenska spel går inte riktigt ihop...Mobila versionen: Jag testade först med att ladda in svenskaspel.se i min iPhone för att se om något händer. Där ploppar en stor varning fram om att en nyare Flash-version krävs för att ladda sidan. Provar att installera den via länken som ges, men iPhone säger ifrån. Därefter provade jag med mobil.svenskaspel.se, där jag fick precis samma meddelande. Efter lite research testade jag wap.svenskaspel.se. Där fick jag fram att flera olika mobil-versioner finns tillgängliga att ladda ner, rättare sagt 3st. Jag provar alla 3 länkarna och webbläsaren Safari vägrar att läsa installationsfilen.

Hmm… så vad gör man nu?

Sammanfattning: Nu är det så att jag endast haft min iPhone i ungefär en månad och kanske inte kan alla dess funktioner, men som en vanlig slutanvändare förväntar jag mig ändå att Sveriges största statliga spelbolag, borde åtminstone kunna fixa ett någorlunda stöd åt den mest populära och omtalade mobiltelefonen i år? Man ska väl knappast behöva “hacking skills” för att få igång en helt gratis och laglig applikation/webbsajt på en iPhone?

Eller ska vi istället skylla på Apple, som inte ger tillräckligt Flash-stöd åt webbplatserna? Emellertid har jag dock svårt att tro att Flash-jippot på alla spelbolagen fungerar så mycket bättre i andra mobiltelefoner, eller har jag fel?

Hursomhelst, en stor besvikelse, och jag kan inte annat än ge Svenska Spel noll i betyg då jag som iPhone ägare, som tydligen ligger generationen före, fortfarande är tvungen att använda datorn för att lägga min rad. Pinsamt!

Slutbetyg: (0 av 5)


Slutsats

Jag måste säga att jag är mycket nöjd med resultatet efter att ha testat alla de 10 spelbolagen och dess funktionalitet tillsammans med en iPhone 3GS. Innan testet utfördes hade jag själv inte använt mig så mycket utav betting i mobilen – och därmed blir jag riktigt förvånad över att det faktiskt fungerar riktigt bra i 9 av 10 fall! Dagens mobiltelefoner har utvecklats till den grad att de i många fall temporärt faktiskt kan ersätta en dator – vilket märks att de flesta spelbolagen verkligen har tagit vara på!

I testet hittade vi både bra och lite mindre bra exempel på mjukvara som ger oss möjligheten att spela live, se statistik och planera våra spel i farten. De största skillnaderna är dock oftast kosmetiska och handlar mest om utseendet eller känslan – bortsett från vissa fall där navigationen varit möjligen lite undermålig eller klart sämre än vanligt.

Trots att spelsajternas system säkerligen går att utveckla mycket mer för mobiltelefonerna än det vi hittills har sett, så är dagens plattformer ändå på god väg att bli ännu bättre.  Dagen då vi exempelvis kan se live-streaming direkt på spelbolagets hemsida i mobilen och följa matcherna med realtids Live-information är kanske inte så långt bort trots allt?

Efter flera dagars testande och skrivande har vi på BettingBloggen faktiskt utsett, inte en vinnare – utan två!

Unibet och Nordicbet får dela på “prispallen” då båda dessa spelbolag utan tvekan lyckats skapa ett otroligt användarvänligt, snyggt, logiskt och framförallt enkelt gränssnitt för mobil sportsbetting på nätet!  Att dess ordinarie hemsidor, förutom mobilversionerna, fungerar precis lika bra på en iPhone som på datorn är något vi inte ens hade räknat med. Även om detta kanske inte kommer som en nyhet för många utav er, så har vi på BettingBloggen ändå själva utforskat en teknik som vi garanterat kommer få nytta av dagligen.

Nä, nu släcker vi ner datorerna för en stund, greppar mobilerna och rekar vidare!

Martin
BettingBloggen.com
8 Kommentarer på “Stort test: Betting via din iPhone?”

  Sara Johansson skrev:

  Hej Martin!
  Vad roligt du skriver, kul och intressant läsning! Roligt projekt av dig!

  Christian skrev:

  Hej Martin,
  Tack för en mycket bra och intressant analys!
  Händer mycket spännande i spelvärlden när det gäller mobilt och vad vi ser nu är bara början. Mobilen är ju trots allt en klockren kanal för att kunna betta när man vill oavsett vart man är!
  Kul också att “våra” (de som vi gjort åt Unibet och NordicBet) klienter vann :)

  Sven B skrev:

  Hej!
  Vilken bra undersökning!
  Nu ska jag bara skaffa mig en I-Phone :=)

  [...] Oavsett  erbjudande så rekommenderar vi allra främst Nordicbet för alla sportsbetting-intresserade då detta Nordiskt inriktade spelbolag både har starkt konkurrerande odds, mycket bra villkor samt en ledande mobil-sajt som bara måste upplevas! (Läs vårt stora test om betting i mobilen här) [...]

  [...] [...]

  [...] [...]

  David skrev:

  Helt underbar artikel! Jag har också precis skaffat iPhone och ville ha applikation för att lägga bets. Och senast igår så var jag inne och kollade på unibets och nordicbets mobilsajter. Och det verkar som, efter ditt formidabla test, att jag kan sluta kolla runt.

  Tusen tack för testet!

  [...] Stort test: Betting via din iPhone? | BettingBloggen __________________ iPhone 3GS 16GB, 3.1.2 Blackra1n iPhone 3G 8GB, 3.0 Ultrasn0w [...]

Nyhetsbrev
Prenumerera på våra nyhetsbrev och håll dig uppdaterad med senaste nytt på BettingBloggen

E-post:
Registrera Avregistrera
Spela på bet365 idag!
Våra Publika Medlemmar
Spelbok/Blogg
Spel
Netto
ROI
  Listar de 50 senast aktiva medlemmarna
Gimli 
38
+24741
143%
3
-24
91%
1
-25
0%
jason 
12
+18
160%
619
-189
89%
621
-332
99%
400
-41
96%
453
-727
99%
201
-305
90%
716
-292
98%
178
+59264
157%
1405
+427
109%
388
-29314
88%
27
+4014
145%
300
-370
95%
194
+30464
112%
10
+8206
291%
2250
-1289
94%
Ashiri 
88
+169
107%
MacB 
39
+200
156%
18
+138
115%
88
+794
109%
109
+16003
108%
87
+7417
115%
Pete 
239
+699
101%
178
+27
100%
1069
-2741
98%
44
+303
139%
umebon 
5
-1
86%
Bobrov 
1103
+5999
105%
A$$AR 
464
-267
91%
380
+43018
116%
Åberg 
8
+880
154%
574
+630
100%
195
-781
88%
23
-2
97%
41
-1147
92%
8
+6387
369%
38
+560
127%
396
-3114
97%
Statistik
  Aktuellt saldo:  2493.67 units
  Levande spel:  Inga (0.00 units)
  Totalt netto:  0.00 units

  Totalt avgjorda spel:  0
  Vunna spel:  0
  Förlorade spel:  0
  Träffprocent:  0.00% (0 av 0 spel)
  Snittodds vinst / total:  0.00 / 0.00
  Omsättning:  0.00 units
  Utdelning:  0.00 units
  ROI:  0.00%

Vårt Bloggarkiv
Våra Kategorier
Sök efter inlägg
Stöd BettingBloggen
Hjälp oss med driften av BettingBloggen genom att Donera.

BettingBloggen sluter ett 24 månaders avtal med svenska Bahnhof om dedikerad server. Ni som vill kan nu hjälpa oss helt frivilligt med fortsatt drift av vår kostnadsfria tjänst!
Läs mer här
Erbjudanden
Spela på Champions League med 100% Bonus på bet365

Bet365's fantastiska Europafotbolls-bonus inkluderar de bästa nationella ligorna i (...)
Läs mer här
Partners